sobota, 8 października 2011

sałatka z kalafiora

Składniki

1 kalafior
4-5 pomidorów
5-6 ogórków
5-6 jaj
1 większa cebula
zielenina wg gustu

mały majonez
3-4 łyżki śmietany
sól, pieprz do smaku

można dac rzodkiewkę





Przygotowanie

Kalafior gotujemy w wodzie z solą, cukrem i odrobiną octu (wszystkiego do smaku, aby kalafior nie był gorzki można dodac skórkę chleba), jajka gotujemy na twardo.
Częśc ostudzonego kalafiora układamy na dno salaterki, na to obrane ogórki pokrojone w półplasterki, pomidory i jajka pokrojone na cząstki, rzodkiewkę.



Kolejną warstwę układamy w taki sam sposób, dając na koniec drobno pokrojoną cebulę.



Majonez mieszamy ze śmietaną, solą i pieprzem, wykładamy na sałatkę i dekorujemy zieleniną.



W tym wypadku jest to szczypiorek, ale dobrze sprawdza się również koperek.

Życzę smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz