sobota, 22 października 2011

ciasto z truskawkami pycha dla Dorotki

Składniki

125 g margaryny
100 g cukru

4 zoltka

150 g maki wymieszanej z 2 lyzeczkami proszku do pieczenia
4 lyzki mleka


osobono:
4 bialka ubic dodac 100 g cukru

100 g platkow migdalowych





Masa:

ok 500 - 700 g truskawek
250 ml smietany
smietana fix
cukier waniliowy

200 g mascarpone 
70 g cukru 
4 lyzki soku z cytryny
 



Przygotowanie

Utrzeć margarynę z cukrem na puszystą mase (ubijac mikserem ok. 6 min) dodawac pojedynczo żóltka starannie utrzeć na puszystą masęMąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia Dodawać na zmianę z mlekiem do masy i dokładnie razem wymieszać ciasto podzielic na dwie czesci                                                                                             w drugiej misce ubic piane z cukrem na sztywna mase i rowniez podzielic na dwei czesci
ciasto ucierane (polowe ) wylozyc na tortownice  (srednice  26 cm) i wyrownac na to wylozyc polowe piany i posypac platkami z migdalow 
piec w tem 175 stopni przez ok 20 min na jasno zloty kolor ciasto najlepiej upiec juz dzien wczesniej zeby moglo dobrze wystygnac

Masa smietane ubic ze smitano fix i cukrem waniliowy mascarpone wymieszac z cukrem i sokiem z cytryny ( do smaku)poloczyc te obydwie masy na pierwszy wystudzony placek wylozyc polowe masy na to umyte i pokrojone  truskawki a na truskawki reszte masyprzykryc wszystko drugim plackiem                                             
  przepis pochodzi ze strony Chefkoch.de troche go zmienilam tzn zmniejszylam proporce na mase w orginalmy przepise to mi bylo za duzo kalorie :)  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz