wtorek, 25 października 2011

Chana n Aloo czyli Ciecierzyca z Ziemniakiami

Składniki

- 0,5 kg Ziemniakow (Aloo)
- Puszka Ciecierzyca (u nas mylnie nazywana cieciorka na puszce), innaczej znanej jako groch wloski, lub szklanka suszonej (Chana)
- 2 lyzki dobrej jakosci curry
- 1 lyzeczka nasion kuminu (kminu rzymskiego)
- pol lyzeczki kurkumy
- cebula
- czosnek
- lyzeczka kuminu w proszku (kmin rzymski)
- swieze lub suszkone chilli do smaku - wedle gustu, ale czasmi samo curry jest juz ostre
- lyzka oleju
- 500 ml wody
- sol



Przygotowanie

Ziemniaki obrac, pokroic w kostke (dwa razy wieksza niz do zupy). Cebule pokroic w kostke lub cwierctalarki, czosnek zmiazdzyc.

Smazymy w woku lub glebokiej patelni. Na lekko rozgrzany olej wrzucic nasiona kuminu, smaz az lekko zrumienieja.
Wrzucic cebule i czosnek i ew. chilli i smaz az zbrazowieje lekko.
Do tego wsyp curry i kurkume, mieszac chwilke, dolac 100 ml wody i smazyc proszek curry az sie zredukuje do pasty z cebula.

Dodac ziemniaki (surowe). Mieszac chwile. Dodac pozostala wode. Posolic do smaku.

Jesli uzywasz Ciecierzyce z puszki, odsacz ja z wody i oplukaj. Wrzuc do potrawy gdy ziemniaki sa w polowie miekkie.

jesli masz sucha Ciecierzyca, namocz ja na noc i gotuj osobno do miekkosci (ok. 2 godziny?). Dodaj do surowych ziemniakow lub w polowie gotowania (w zaleznosci jak twarda jest po gotowaniu).

Dolej wody jesli wyparowala.

Gdy ziemniaki sa juz miekkie rozgniec pare widelcem, aby wodnista zalewa sie zagescila. Potrawa powinna miec pol plynna konsystencje z kawalkami ziemniakow plywajacymi w ziemniaczano - curry - ciecierzycowym sosie.

Posyp po wierzchu zmielonym kuminem. Podawaj z roti albo z innym indyjskim chlebkiem. Mozna tez podac z drugim, miesnym curry.
Mozna tez zrobic troche gesciejsze i podowac z jakims curry o rzadkiej konsystencji.


To jest tradycyjna potrawa z Trynidadu i Tobago - przepyszna i bardzo prosta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz