wtorek, 27 marca 2012

Zapiekanka pieczarkowo-ziemniaczana

Składniki

1 kg ziemniaków
0,5 kg pieczarek
6  dużych ząbków czosnku
2 cebule
400 ml śmietany 30%
25 dag żółtego sera
2 łyżki masła
tymianek
sól
pieprz
opcjonalnie tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy



Przygotowanie

Ziemniaki należy pokroić w półplasterki i lekko podsmażyć na patelni. Śmietanę wlać do garnka i zagotować, następnie przełożyć do niej podsmażone ziemniaki i dusić około 15 minut. Pieczarki pokroić , przełożyć na patelnię i przesmażyć, posolić, popieprzyć. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, który wcześniej należy pokroić w drobną kostkę, posypać lekko solą i dociskać widelcem, tak aby czosnek puścił sok. Teraz dodać masło, przyprawy aby zapiekanka miała pożądany smak i razem przesmażyć. Następnie wszystko wymieszać i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Zapiekankę włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 35 minut w temperaturze 150° C. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać nim zapiekankę i włożyć z powrotem na 5-10 minut do piekarnika.
Niebo w gębie! Szczególnie dla amatorów czosnku :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz