sobota, 31 marca 2012

Ciasto czekoladowo-jablkowe

Składniki

ciasto:

5 jajek
125 ml oleju
125 ml wody
200 g maki
1op. proszku do pieczenia (male 8 g)
2 lyzki kakao
150 g cukru

masa jablkowa:

1 litr soku jablkowego
6 lyzek cukru
2 op. budyniu waniliowego

wierzch:

500  ml smietany kremowki
2 op. smietanfixu



Przygotowanie

1.  Jajka utrzec z cukrem, dodac olej i wode oraz make wymieszana z proszkiem do pieczenia i kakao. Wylac na natluszczona forme i piec w 180°C przez 30 minut. Wystudzic.

2. W miedzyczasie ugotowac budyn z soku jablkowego, cukru i budyniu. Lekko ostudzic i wylac na kakaowe ciasto.

3. Gdy budyn przestygnie ubic smietane na sztywno i  dokladnie rozprowadzic.  Mozna posypac kakao lub starta czekolada.Odstawic do lodowki.



                                      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz