piątek, 16 marca 2012

krewetki w sosie oliwkowo pieprzowym

Składniki

Paczka mrożonych krewetek obranych z ogonami (dużych, nie koktajlowych!)OliwaKilka ząbków czosnku,Malutka papryka chili albo w proszku,Sól, pieprzZielona pietruszkaZielony marynowany pieprz. 



Przygotowanie

Krewetki wysypać na sito, przelać gorącą wodą, odsączyć. Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać krewetki, smażyć aż odparuje większość wody, dodać czosnek pokrojony w plasterki, zielony pieprz odsączony z zalewy, oliwę (powinno jej być dość dużo, posolić, popieprzyć, posypać chili lub dodać rozkruszone, na końcu dodać zieloną pietruszkę. Podawać natychmiast, gorące, z bagietką albo pieczywem czosnkowym i białym, wytrawnym, schłodzonym winem (obowiązkowo!) – je się rękoma, mmmmm pyszności...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz