poniedziałek, 5 marca 2012

Utopenec

Składniki

serdelki lub grubsze krótkie parówki - oryginalnie powinny być czeskie "spekacky"
cebula
według gustu może być papryka
woda
ocet
przyprawy:sól, pieprz ziarnisty,ostra i słodka papryka, chili, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, kolendra i takie jak ktoś lubi





Przygotowanie

Wykonanie jest bardzo proste.To doskonała przekąska do piwa i alkoholu. Wśród moich znajomych robi furorę - zawsze się pytają czy będą utopence. To niekonwencjonalny sposób podania banalnych serdelków.
Z doświadczenia (po wypróbowaniu kilku rodzajów kiełbasek i z braku czeskiego oryginału) najlepsze były małe parówki drobiowe z morlin.

 Ilość serdelków uzależniona jest od apetytu. Ja wykonuje w słoiku 3 litrowym z 1 kg serdelków na szklankę octu i 3 szklanki wody.

Serdelki obrać z folii, ponakrawać wzdłuż. Cebulę obrać, przekroić na pól, pokroić na talarki. Do środka każdego serdelka włożyć po kawałku pokrojonej w plastry cebuli i ewentualnie papryki, spiąć wykałaczką. Ułożyć w słoiku (wielkość słoika zależy od ilości serdelków), pozostałą paprykę i cebulę lub nawet dodatkowo jedną skrojoną wrzucić do słoika.

W międzyczasie przygotować zalewę octową. Zależy od ostrości: dla zalewy ostrej 10% ocet rozcieńczać w stosunku 1:3, dla zalewy łagodnej dolać więcej wody lub zastosować ocet o mniejszym stężeniu. W tej chwili w sprzedaży są octy smakowe, można eksperymentować aż się utrafi na ten najbardziej odpowiadający gustom smakowym.
Wodę z octem i przyprawami zagotować. Po przestudzeniu zalać serdelki.

odstawić na trzy dni, po tym czasie utopence gotowe do spożycia, przechowywać wtedy w lodówce.

Życzę smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz