sobota, 17 marca 2012

patison w cieście

Składniki

młody patison
mąka
mleko
3 jaja
sól
(ilość składników zależy od ilości głodomorów)



Przygotowanie

Patisona myjemy i wykrawamy czubeczki ( w przypadku starszego egzemplarza obieramy ze skórki). 
Kroimy poprzecznie w plastry grubości około 0,5 cm. Mozna lekko posolić. 
Przygotowujemy ciasto: jajka rozbijamy w misce, dodajemy stopniowo mąkę, mleko i wyrabiamy gładkie ciasto, dodajemy do smaku sól. Można użyć miksera. Ciasto musi być dosyć gęste. 
Zanurzamy w cieście przygotowane plastry patisona.
Układamy zanurzone w cieście plastry na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Można podawać z dowolną surówką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz