poniedziałek, 26 marca 2012

Klopsiki z chrzanem po berlińsku

Składniki

1 cebula,
500 g mieszanego, mielonego mięsa,
40 g tartej bułki,
2 żółtka,
2 liście kapusty,
2 łyżki siekanej zielonej pietruszki,
2 łyżki chrzanu,
świeżo zmielony pieprz,
starta gałka muszkatołowa,
sól,
1 pęczek włoszczyzny,
1 liść laurowy,
1/8 l octu (najlepiej winnego).



Przygotowanie

Obrać i drobno pokroić cebulę. Mięso wymieszać z cebulą, tartą bułką i żółtkami. Umyte liście kapusty blanszować we wrzącej wodzie, osuszyć i drobno posiekać. Do mięsa wrzucić posiekaną kapustę, chrzan i zieloną pietruszkę, wymieszać, dodać gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku, jeszcze raz dokładnie wymieszać i mokrymi rękami uformować 8 klopsików. Włoszczyznę umyć i drobno pokroić. 1 1/2 l wody zagotować z octem winnym, wrzucić pokrojone warzywa i liść laurowy. W wywarze kilka minut gotować klopsiki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz