niedziela, 4 marca 2012

Fasolka po Toskańsku - Szybka Prosta i Pyszna

Składniki

 



2 puszki dużej białej fasoli Jaś (lima beans) 540 ml każda
4 duże łyżki oliwy z oliwek
4 duze ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
2 duże dojrzałe pomidory
1 puszka pomidorów 540 ml w zalewie z włoskimi przyprawami
8 dużych świezych liści bazyli
1 duża łyżka świeżej natki pietruszki drobno posiekanej
Sól i pieprz do smaku




Przygotowanie

  
Na patelni na średnim ogniu rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i smazyć 1 minutę. Następnie dodać obrane ze skórki i pokrojone w drobną kostkę pomidory, pomidory z puszki razem z zalewą, bazylię, sól i pieprz do smaku. Gotować około 20 minut do częściowego zgęstnienia sosu. Dodać fasolkę odcedzoną i przepłukaną pod zimną wodą. Gotować na malym ogniu około 20 minut. Na końcu dodać natkę, sól, pieprz do smaku i dobrze wymieszać.
Podawać z chlebem, makaronem, ryżem, mięsem lub ziemniakami. Smakuje SUUUPER!!!
Gorąco Polecam!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz