sobota, 10 marca 2012

Pierś indyka z oliwkami

Składniki

6 kotletów indyczych (ewent. z kurczaka)
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
po 1 słoiczku oliwek zielonych i czarnych
sok z 1 małej cytryny
1 szklanka białego wytrawnego wermutu
garść posiekanej zielonej pietruszki
sól, pieprz
olej do smażenia



Przygotowanie

Z piersi indyka wykroić w poprzek włókien kotlety, lekko rozbić, posolić, popieprzyć, usmażyć na oleju i przełożyć na talerz. Na patelnię dolać trochę oleju i zeszklić cienko pokrojoną w półplasterki cebulę i 2 zmiażdżone ząbki czosnku. Do usmażonej cebuli wlać wermut, zagotować, szybko zmniejszyć ogień, przykryć na 2 - 3 minuty. Po tym czasie włożyć usmażone kotlety, wlać sok z cytryny, włożyć odsączone oliwki, doprawić solą i pieprzem, zagrzać, posypać natką.. Można sos zagęścić niewielką ilością mąki.
Podawać z ryżem.

Przepis pochodzi z książki Frances MAYES - Pod słońcem Toskanii - wyd. Prószyński i S-ka, 1999 r.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz