środa, 28 marca 2012

Sernik kapłański

Składniki

Ciasto
50 dag mąki krupczatki30 dag masła30 dag cukru3 łyżki kakao3 żółtka2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa
pół kostki masła7 jaj3 białkaszklanka cukru1,5 kg sera białegobudyń śmietankowycukier waniliowy



Przygotowanie

Dobrze utrzeć masło, cukier i żółtka. Wsypać mąkę z proszkiem i zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Uformować w dwie kule i włożyć do zamrażalnika.Tłuszcz, białka i całe jajka utrzeć z cukrem. Następnie dodać zmielony ser, wsypać budyń, a na końcu cukier waniliowy. Spód formy natłuścić i wysypać startym na dużych oczkach jasnym ciastem. Na to wylać masę serową i przykryć startym ciemnym ciastem.Piec 50 - 60 minut w 180o - 200o stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz