czwartek, 15 marca 2012

Sałatka z Monfalcone

Składniki

ok. pół paczki (200-250 g suchego) ugotowanego makaronu (świderki, kokardki)
1 puszka tuńczyka w oleju
1 puszka kukurydzy
2 papryki (zielona i czerwona)
oliwki, najlepiej czarne  - słoik ok 200 g może być mniej
1 ser feta
1 pomidor
1 mała cebula
zioła (oregano, bazylia), przyprawy: pieprz
ocet balsamiczny
ew. olej lub oliwa





Przygotowanie

To efekt wyjazdu. Przyrządzali ją nasi włoscy przyjaciele. Moje pierwsze wrażenie po składnikach - feta z tuńczykiem? do tego oliwki? - jak ja zjem? Po degustacji - już dawno nic mnie tak nie zaskoczyło intrygującym smakiem. W tej postaci oliwki są super!!!!! Już po powrocie robiłam tę sałatke



Składniki wymagające pokrojenia pokroić. wszystko razem wymieszać, doprawić pieprzem i ziołami. dolać odrobinę octu balsamicznego, jeżeli oleju od tuńczyka było za mało i sałatka wydaje się za sucha dodać jeszcze trochę (składniki nie powinny jednak pływać w tłuszczu). Odstawić na godzinę do zmacerowania


Życzę smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz