wtorek, 13 marca 2012

Kruche jabłkowe pierożki

Składniki

*  30dag mąki (1,5 szklanki) + do podsypania stolnicy
*  15dag masła
*  5 łyżek cukru
*  2 żółtka
*  2 łyżki gęstej śmietany
*  6 jabłek
*  szczypta cynamonu
*  cukier puder





Przygotowanie

Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Chłodzić w lodówce przez 30 minut. Obrać jabłka i podzielić na 8 lub 12 części. Posypać lekko cynamonem. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5cm i wykrawać krążki. Kłaść kawałek jabłka na krążku i zawinąć jak pieróg. Pierożki układać na natłuszcznej blasze i piec w 200 stopniach do uzyskania złotego koloru. Posypać cukrem pudrem.

Szybki deser, który zawsze wyjdzie i niewiele kosztuje. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz