poniedziałek, 12 marca 2012

Udka w sosie keczupowo-musztardowym

Składniki

6 udek z kurczaka
5 lyzek plynnego miodu
2 lyzki sosu Worcester
1 lyzka sosu sojowego
9 lyzek ketchupu
2 lyzki musztardy
300 g malych pomidorow lub pomidorow z puszki



Przygotowanie

1. Piekarnik nagrzac do 200°C.

2. Udka poprzecinac na pol, zdjac skore.

3. Miod wymieszac z sosem Worcester, sosem sojowym, ketchupem i musztarda. Kawalki kurczaka i marynate wlozyc do duzego worka do mrozenia i dobrze wymieszac. Marynata powinna przykryc kazdy kawalek kurczaka. Jeszcze lepiej jesli zostawimy mieso w marynacie na cala noc.

4. Mieso ulozyc w formie do zapiekania. Piec 20 minut, nastepnie odwrocic i piec nastepne 20 minut. Czas pieczenia zalezy od wielkosci udek.

5. Na koniec dajemy pomidory i zapiekamy jeszcze 5 minut.

Podawac z ryzem lub z ziemniakami.



                         

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz