niedziela, 18 marca 2012

Piernik jak piernik

Składniki


50 dag mąki krupczatki,
 25 dag pszczelego  miodu,
12 dag masła roślinnego,
 3 jajka,
 1/2  szklanki cukru,
1,5 szklanki wody,
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej,
1 opak. przyprawy do pierników,
bakalie.



Przygotowanie

Wlać do rondla wodę, dodać cukier, miód, tłuszcz i podgrzewając rozpuścić, przestudzić tak, by roztwór był letni.
 Wsypać do makutry mąkę, sodę i przyprawę do pierników, wymieszać.
 Zrobić w środku dołek i wlewać do niego po trochu przygotowany roztwór, lekko mieszając, następnie dodawać po jednym żółtku, a białka składać do salaterki. Dokładnie rozetrzeć ciasto, by nie było grudek, dodać ubite na pianę białka i bakalie. Blaszkę wysmarować masłem, wysypać mąką i wlać ciasto (powinno sięgać do połowy wysokości blaszki).
Piec w piekarniku nagrzanym do temp.  170°C przez około 60 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz