poniedziałek, 26 marca 2012

Sernik od Halinki

Składniki

Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
2 całe jajka
1 żółtko
Masa budyniowa:
1 litr mleka
3 budynie czekoladowe
Masa serowa:
1/2 kostki margaryny miękkiej
1/2 szklanki cukru
1/2 kg. sera białego
3 żółtka
4 białka
1 budyń jasny ( może być śmietankowy,waniliowy)



Przygotowanie

Ciasto:
wszystkie składniki razem zagnieść  i wyłożyć na wysmarowaną blachę.
Masa budyniowa:
ugotować budyń ( jeśli jest bez cukru to dać około 6 łyżek cukru).Gorący budyń wylać na ciasto surowe w blaszce i zostawić do wystygnięcia.
Masa serowa:
margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać zmielony ser, budyń w proszku.Dalej ucierać. Ubić białka na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą serową.Wyłożyć na wystudzony budyń. Piec w temp.170 stopni około 45-50 minut.
Ciasto jest jeszcze letnie i tak własnie wygląda:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz