czwartek, 15 marca 2012

Kolorowy sos warzywno-pieczarkowy do mięs, gołąbków itp.

Składniki

1 cebula
6 pieczarek
1/2 papryki, najlepiej czerwonej
1 pomidor
1/4 puszki kukurydzy
1 i 1/2 kostki grzybowej
1 mała śmietana 12%
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka margaryny do smażenia
garść posiekanej natki pietruszki
pieprz, sól




Przygotowanie

W garnku rozpuścić margarynę, pokroić cebulę jak kto lubi i zeszklić na margarynie, dodać pokrojone pieczarki, poddusić chwilkę pod przykryciem, zdjąć pokrywkę i dodać obranego ze skórki(należy go spażyć we wrzątku, żeby skórka łatwo zeszła) i pokrojonego w kostkę pomidora i pokrojoną też w kostkę paprykę, gotować aż papryka zmięknie i dodać kukurydzę. Dodać kostki grzybowe. Jak warzywa zmiękną wlać 1-2 szklanki wody(w zalezności od tego jak dużo chcemy sosu), zagotować. Wlać trochę wrzącego sosu do kubka i rozprowadzić w tym, śmietanę, wlać do sosu. Do kubka wlać trochę zimnej wody i rozprowadzić w tym mąkę, wlać do sosu. Na koniec dodać pietruszkę, doprawić solą i pieprzem i gotowe.
SMACZNEGO!!!!

Ja ten sos przygotowałam do gołąbków, ale świetnie będzie smakował z pieczonym mięsem i z ziemniakami, po dodaniu kiełbasy z makaronem, plackami ziemniaczanymi kopytkami czy innymi kluskami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz