wtorek, 27 marca 2012

Chrupki tort serowy

Składniki



25 dkg płatków kukurydzianych
20 dkg czekolady
20 dkg masła
3 żółtka
20 ml śmietany
50 dkg twarożku
80 dkg mandarynek
15 dkg cukru pudru
sok z 1 cytryny
3 łyżeczki żelatyny
2 opakowania galaretki pomarańczowej





Przygotowanie

Czekoladę pokruszyć na małe kawałki, roztop razem z masłem w gorącej kąpieli. Następnie dokładnie wymieszaj z płatkami kukurydzianymi, tak aby powstała jednolita masa. Z masy czekoladowo-kukurydzianej uformuj łyżką 10-12 kulek. Resztę masy włóż na dno tortownicy o średnicy ok. 26 cm. Dokładnie ugnieć łyżką i włóż do lodówki, aby masa stężała. Później twarożek wymieszaj z żółtkami utartymi z cukrem, sokiem z cytryny i rozpuszczoną w kilku łyżkach wrzątku żelatyną. Na masie czekoladowe ułóż cząstki mandarynek i przykryj je masą serową. Wierzch sernika zalej tężejącą galaretką przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Później wstaw do lodówki. Gdy galaretka stężeje, udekoruj tort ubitą śmietaną, mandarynkami i kulkami z płatków i czekolady. Robiłam nie raz ten tort dla moich dzieci i bardzo im smakował, Smacznego, gorąco polecam. Ciasto najlepiej przechowuj w lodówce

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz