sobota, 10 marca 2012

proste ciasto na pizzę

Składniki

Pyszna domowa pizza lepsza niż z restauracji, ciasto zawsze wychodzi Bardzo szybko się robi!

Składniki na 2 pizze giganty kwadratowe o przekroju 50cm na średnim cieście lub 3 pizze tego samego rozmiaru na cienkim cieście.


Składniki na ciasto:



1 kg mąki
ok 300 - 400 ml wody (niepełne 2 szklanki) lub wody mineralnej gazowanej
100g drożdży (kostka)
6 łyżek oleju
łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru

Cisto można przygotować raz zostawić do wyrośnięcia podzielić na 3 części i zamrozić. Po rozmrożeniu jest jak świeże, można ewentualnie dognieść odrobinę mąki jeśli będzie zbyt wilgotne i od razu rozprowadzić na blachę. Po rozmrażaniu nie odstawia się drugi raz do wyrośnięcia.







Przygotowanie

Przygotowanie drożdży:
Letnią wodę wlać do miseczki, pokruszyć droższe, dodać cukier pomieszać.
Bez cukru:
Wodę mineralną gazowaną wlać do miseczki pokruszyć drożdże i wymieszać.

Ciasto można przygotować na 2 sposoby:

PRYGOTOWANIE W ROBOCIE KUCHENNYM:
Wszystkie składniki wsypać od razu w podanej ilości, mieszać na wolnych obrotach aż do utworzenia jednolitej kuli ciasta. Gotowe ciasto będzie odchodzić od ścianek naczynia.

RĘCZNIE:
Jeśli robisz ciasto pierwszy raz dobrze jest jednak ugniatać ręcznie możesz w trakcie podlewać wodą bądź podsypywać mąką jeśli ciasto jest za suche lub zbyt wodniste.
Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek i wlać tam wodę z drożdżami, osolić. Dodać 6 łyżek oleju. Wyrabiać aż przestanie się kleić do rąk.

Odstaw do wyrośnięcia ok 15 minut. W tym czasie przygotuj sos i składniki. Rozłóż ciasto na blaszce, posmaruj sosem, nałóż ulubione składniki składniki.




Pieczenie:
Grube ciasto ok 180 - 190 stopni - 30minut.
Cienkie ciasto 200 - 220 stopni - 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz