środa, 14 marca 2012

keks bogaty - wyśmienity

Składniki

- 25 dkg mąki
- 5 jaj
- 25 dkg cukru pudru
- 25 dkg margaryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka spirytusu
- 25 dkg bakalii - 10 dkg rodzynek, 10 dkg mielonych orzechów, 5 dkg kandyzowanej skórki owocowej



Przygotowanie

- Margarynę utrzeć z cukrem, a następnie dodać żółtka - ucierać. Do utartej masy dodać spirytus i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia (przesianą). Ciasto delikatnie wymieszać łyżką z ubitą pianą oraz opruszonymi mąką bakaliami (opruszenia mąką sprawi, iż bakalie nie będą osadzały się na dnie ciasta, lecz pozostaną w homogennym rozproszeniu ;) Ciasto piec 50 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz