sobota, 17 marca 2012

sernik " puszek"

Składniki

Ciasto:
10 dag margaryny
10 dag cukru
25 dag mąki pszennej
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Masa serowa:

1 kg sera (wiaderko"Delfiko")
20 dag cukru
6 jajek
cukier waniliowy
1-3 łyżki mąki ziemniaczanej (im luźniejsza masa tym więcej mąki)
60 g masła
szczypta soli

Polewa czekoladowa

4 łyżki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki kakao
60 g masła
1 łyżeczka żelatyny


z przepisu

drotus http://mojewypieki.blox.pl/2009/12/Piernik-na-Guinnessie.html



Przygotowanie


Wykonanie:


Ciasto:
Mąkę przesiać przez sito razem z proszkiem do pieczenia.Dodać cukier i wymieszac. Dodać margarynę i posiekać nożem. Dodać jajko i całość wyrobić tak jak ciasto kruche.
Wyłożyć nim blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.
Blachę można wyłożyć specjalnym papierem do pieczenia, wtedy nie wymaga natłuszczenia.
Ponakłuwać widelcem.

Masa serowa:
Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzec z cukrem, żółtkami i cukrem waniliowym.(Ja używam robota kuchennego) . Nie przerywając ucierania dodawać po łyżce sera i dalej ucierać. Gdy masa będzie dokładnie utarta dodac mąkę ziemniaczaną. Na koniec ubić białka na sztywno wraz ze szczyptą soli. Ubitą pianę wyłożyć do masy serowej i wymieszać delikatnie łyżką drewnianą.
Masę serową wylać do formy wyłożonej ciastem.
Piec w temp.175-180 stopni C
Czas pieczenia ok. 1godz.
 Ja używam formy o wym.38x24

Po upieczeniu i wystudzeniu polać polewa czekoladową .

Polewa czekoladowa:
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilosci zimnej wody.Kiedy żelatyna wchłonie płyn, postawić naczynie nad para wodną.Mieszać aż się rozpusci.
Pozostałe składniki rozpuścic.Zdjąć z ognia.Dodać żelatynę. Mieszac. Kiedy polewa zacznie gęstnieć wylac na sernik.

Na koniec posypać wiorkami kokosowymi.

Dobra rada: sernik przechowywać w chłodnym miejscu ale nie w lodówce. Wówczas zachowa swą puszystość i lekkość.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz