wtorek, 6 marca 2012

Knedle z morelami

Składniki

100 g masła
skórka otarta z 1 cytryny
40 g cukru
sól
250 g twarożku homogenizowanego
170 g mąki
8 dojrzałych moreli
8 kostek cukru
50 g tartej bułki
20 g cukru pudru
 



Przygotowanie

Utrzeć na pianę mikserem ręcznym 60 g masła, skórkę cytrynową, cukier i szczyptę soli. Domieszać twarożek i mąkę, odstawić ciasto w chłodne miejsce. Morele umyć, przekroić na połowę, wyjąć pestki, a zamiast nich włożyć w to miejsce po l kostce cukru. Ciasto podzielić na 8 porcji i zwilżonymi dłońmi zawijać w nie morele. Zagotować wodę i do niej knedle nie przerywając wrzenia wody i gotować ok. 20 minut. Są ugotowane, kiedy wypłyną na powierzchnię wody. Wyjmować knedle łyżką cedzakową. Uprażyć na patelni tartą bułkę l roztopić masło, polać knedle. Zwilżonymi dłońmi uformować ciasto na placuszki, w które zawinąć morele.
Podawać posypane cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz