czwartek, 15 marca 2012

Kotlety mielone z chleba

Składniki

 *  1 mały czerstwy bochenek chleba
 *  2 jajka
 *  2 jajka ugotowane na twardo
 *  4 duże ząbki czosnku
 *  vegeta
 *  pieprz
 *  sól
 *  bułka tarta
 *  olej do smażenia  



Przygotowanie

  Ugotowane na twardo jajka obieramy i drobno siekamy.
  Czosnek obieramy i drobniutko kroimy lub przeciskamy przez praskę.
  Chleb moczymy przez chwilę w letniej wodzie.
  Dokładnie odciskamy i dodajemy do chleba posiekane oraz surowe        jajka,czosnek,pieprz,sól i vegetę do smaku.
  Dokładnie wyrabiamy,tak samo jak mięso na kotlety mielone.
  Z masy chlebowej formujemy kotlety,każdy obtaczamy w bułce tartej   
  i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju bez przykrycia
  
                                
             przepis pochodzi z poradnika Dobre Rady
                                                                
                                                                            smacznego 

  dobra rada 
  Chleb możemy przepuścić przez maszynkę do mięsa,wówczas ciasto
  będzie miało delikatniejszą konsystencję - nie będą wyczuwalne
  skórki chleba.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz