wtorek, 24 kwietnia 2012

Wyrafinowana gorąca czekolada po meksykańsku

Składniki

50 gram gorzkiej czekolady
1 szklanka mleka
5 łyżek śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
szczypta chili
szczypta cynamonu

ilość: 2 porcje
czas: 29 minut



Przygotowanie

Mleko, śmietanę i cukier puder mieszając podgrzać w garnuszku na małym ogniu. Nie doprowadzić do zagotowania, bo powstanie kożuch. Czekoladę posiekać jak najdrobniej. Wrzucić do ciepłego mleka i śmietany ( cukier puder powinien ładnie się rozpuścić), podgrzewać mieszając, aż czekolada całkowicie się rozpuści i nie będzie żadnych grudek. Dodac szczyptę chili i cynamonu, rozmieszać aż do calkowitego połączenia.

Rozlać gorącą czekoladę do filiżanek.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz