sobota, 28 kwietnia 2012

Bułeczki nadziewane mięsem chili

Składniki

500 g mielonej wołowiny
2 cebule
1 czerwona papryka
2 łyżki pasty pomidorowej
1 malutka papryczka chili (lub chili suszone)
20 zielonych oliwek bez pestek
sól, cukier, pieprz
1 łyżeczka oregano
3 łyżki oliwy
250 ml kwaśnej gęstej śmietany
1 łyżka majonezu
pół pęczka cienkiego szczypiorku
8-10 małych pikantnych korniszonów
8-10 małych podłużnych bułeczek





Przygotowanie

1. Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę. Paprykę pokrój w paseczki. Chili pokrój drobno, najlepiej w rękawiczkach gumowych.

  2. Na oliwie zeszklij cebulę, dodaj mięso i smaż na dość dużym ogniu, mieszając i rozdzielając mięsko na grudki. Po odparowaniu i lekkim zrumienieniu mięsa dodaj paprykę i papryczkę chili, pastę pomidorową i kilka łyżek wody, dopraw solą, pieprzem, oregano i cukrem. W razie potrzeby zaostrz odrobiną tabasco lub suszonego chili. Gotuj do powstania gęstej masy i zdejmij z ognia. Oliwki posiekaj w plasterki i dodaj do mięsa.
 
3. Korniszony przekrój wzdłuż na ćwiartki i odłóż. Przygotuj 4-5 kwadratów z folii aluminiowej. 

4. Bułeczki przekrój wzdłuż, nie przecinając do końca jednego z dłuższych boków. Rękami rozszerz nacięcie, wyjmij nieco miąższu bułeczek lub go lekko uklep i nałóż porcje masy mięsnej. Połóż 4 kawałeczki korniszona na każdą porcję. Układaj obok siebie po 2 bułeczki napełnione farszem, rozcięciem do góry i zawiń ostrożnie w folię aluminiową, zakręcając ją na górze każdego pakiecika. Włóż pakieciki na 10 min do rozgrzanego piekarnika. 

5. Szczypiorek posiekaj drobno. Śmietanę zmieszaj z majonezem i szczypiorkiem, posól do smaku. Sos ma mieć łagodny smak, dla kontrastu z pikantnym nadzieniem.

6.  Podgrzane bułeczki (2 na porcję) wyłóż na talerze, podawaj polane sosem śmietanowym.

                                    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz