wtorek, 3 kwietnia 2012

Bigos świąteczny

Składniki

2 kg kapusty kwaszonej
1 kg kapusty słodkiej
0,75 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka)
0,30 kg boczku
0,25 kg wołowiny chudej
0,25 kg kiełbasy wędzonej lub skrawków innych wędlin, pieczeni
dwie duże cebule
50 g grzybów suszonych 
50 g śliwek suszonych

200 ml wina czerwonego wytrawnego
ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, szczypta gałki muszkatołowej
50 ml oliwy lub łyżka smalcu


mały słoiczek koncentratu pomidorowego 30%





Przygotowanie

Kapustę kiszoną odcisnąć (zachować szklankę soku), przepłukać zimną wodą i nastawić w garnku, dodać pokrojoną kapustę słodką. Mięsa podsmażyć na tym samym tłuszczu wg kolejności: boczek, następnie mięso wieprzowe, następnie wołowe, na końcu cebulę w kostkę.

Dodać do kapusty zasmażone mięso, boczek, kiełbasę pokrojoną w kosteczkę (skrawki wędlin), cebulę.
Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie, pokroić w paseczki, dodać do kapusty, dodać wg uznania także płyn, w którym się moczyły. Śliwki przekroić na dwie części, dodać do garnka. Wlać wino i oliwę, dodać przyprawy.

Dusić 2 godziny( ma tylko lekko mrugać), podlewając wodą, (jeśli mocno odparowało).

Dodać koncentrat pomidorowy, spróbować smak, ewentualnie dokwasić pozostawionym sokiem z kapusty, uzupełnić przyprawy.

Dalej dusić, uważać żeby nie przypalić. Wystudzić. Jeszcze przed Świętami ze dwa razy odgrzać dla nabrania właściwego, wybornego smaku. Można mrozić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz