poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Kebab z pieczarkami i sosik czosnkowy

Składniki

250 g miesa mielonego

150-200g pieczarek 

1 lyzeczka przecieru pomidorowego

2 zabki czosnku

1 mala cebula

2 lyzki natki pietruszki

1/2 lyzeczki kminu rzymskiego

1/4 lyzeczki kolendry mielonej

1/2 lyzeczki curry

3/4 lyzeczki soli

1/4 lyzeczki pieprzu

1/2 lyzeczki papryki slodkiej

1/4 lyzeczki magi

 

sosik czosnkowy:

2 lyzki majonezu

4 lyzki smietany (ja daje jogurtowa 9%)

3 zabki czosnku (starte na drobnej tarce)

1/4 lyzeczki soku z cytryny





Przygotowanie

Pieczarki scieramy na tarce o duzych oczkach, cebule drobno kroimy, przysmazamy na oleju (1 lyzka). Mieso mieszamy z przyprawami, dodajemy przesmazona cebule z pieczarkami, mieszamy dokladnie. Wstawiamy do lodowki na 2-3 godziny. 

Robimy sos: wszystkie skladniki sosu mieszamy, wstawiamy do lodowki.

Z miesa robimy "waleczki", smazymy na oleju. 

Podajemy z frytkami, salata i sosem czosnkowym.

SMACZNEGO!!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz