sobota, 7 kwietnia 2012

Karpatka- moja ulubiona

Składniki

Składniki na ciasto:
- szklanka wody
- 1/2 margaryny Kasi
- 5 jaj
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

składniki na masę:
- 4 szkl. mleka
- 6 czubatych łyżek mąki pszennej
- 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 cukry wanilinowe
- 50 gram margaryny Kasi
- 1 szkl. cukru (można dać 1,5 szkl jak ktoś lubi bardzo słodki krem)

- cukier puder do posypania lub polewa



Przygotowanie




Tą karpatkę robię już kilka lat i jest naprawdę przepyszna. Warto spróbować :)


CIASTO:
Zagotować wodę z margaryną i szczyptą soli. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do wrzątku energicznie mieszając drewnianą łyżką tak aby rozprowadzić grudki. Ciasto ma być jednolite, gęste i błyszczące. Odstawić do ostygnięcia, gdy ciasto ostygnie do temp ok. 50'C dodawać po 1 jajku ucierając w dalszym ciągu do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowe ciasto podzielić na 2 części. Każdą porcję rozsmarować na blasze natłuszczonej olejem i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez ok 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temp piekarnika do 150'C i piec jeszcze przez ok 15 minut aż placki ładnie się zrumienią. Odstawić do ostygnięcia.

KREM:
Zagotować 3 szklanki mleka z cukrem i cukrem wanilinowym. W 1 szklance zimnego mleka rozprowadzić obie mąki i dodać do gotującego się mleka i ugotować budyń ciągle mieszając by nie powstały grudy.
Masło utrzeć na gładką masę (można mikserem). Miksując dalej dodajemy do masła po 1 łyżce ostudzonego budyniu, do uzyskania ładnego jednolitego kremu karpatkowego.
Placki przełożyć kremem, wstawić do lodówki by zgęstniał. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Życzę SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz