czwartek, 12 kwietnia 2012

Mazurek pijany Cygan

Składniki



Ciasto
30 dag mąki (2 niepełne szklanki)
10 dag cukru pudru
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
1 jajko
15 dag margaryny

Masa:

2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao
5 dag masła
3 łyżki cukru
½ szklanki wody
2 całe jajka
Szczypta chili w proszku
Po 10 dag rodzynek, orzechów włoskich, śliwek wędzonych (nie kalifornijskie), suszonych moreli
100 ml rumu
50 ml spirytusu





Przygotowanie

Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować, wyłożyć na blachę i upiec w temp. 180 stopni (ok. 30 min). Ostudzić.
Pokrojone bakalie- prócz orzechów- namoczyć na noc w rumie ze spirytusem.

Czekoladę, wodę, cukier, masło podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając. Pogotować chwilę do rozpuszczenia cukru. Odstawić. W kubeczku rozmącić 2 jajka i wlać je do masy czekoladowej . Postawić na małym ogniu i mieszając energicznie zagotować, by jajka się ścięły. Wyłączyć gaz, dodać chili, orzechy i wymoczone w alkoholach bakalie. Wymieszać i wyłożyć na placek.
Najlepszy jest na drugi dzień.
Niezapomniany smak! Polecam amatorom pijanej śliwki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz