czwartek, 26 kwietnia 2012

Pikantna kartoflanka

Składniki

1,5 litra rosołu
pęczek młodej marchewki
ok. 1 kg ziemniaków
pęczek młodej cebuli- wykorzystamy tylko cebulkę bez szczypiorku( lub dwie" stare" cebule)
kawałek podwędzanej kiełbaski
mała pietruszka - korzeń
pęczek koperku
niecała puszka groszku lub ok. 30 dag mrożonego
przyprawy: kminek mielony,pieprz cayenne, imbir, gałaka muszkatołowa,tymianek, sól, wegeta



Przygotowanie

Marchewkę, ziemniaki i pietruszkę drobno kroimy . W rondlu rozgrzewamy ok. 3 łyżki oleju i wsypujemy płaską łyżeczkę kminku mielonego.1/4 ziemniaków i marchewki odkładamy, resztę wrzucamy na rozgrzany olej, ciągle mieszając dorzucamy pokrojone cebule i pietruszkę.
Podsmażamy kilka minut aż warzywa lekko sie zrumienią, posypujemy płaską łyżeczką imbiru, wlewamy rosół i gotujemy ok. 20 minut. Miękkie warzywa miksujemy,solimy do smaku, dorzucamy pół pęczka posiekanego koperku, tymianek i reszte ziemniaków i marchewki. Gotujemy do miękości, pare minut przed końcem gotowania dodajemy groszek. Dosmaczamy gałką i cayenne.
Na łyzce oleju podsmażamy kiełbaskę i dodajemy do zupy.
Można również dodac śmietany.

                           


Przepis pochodzi z "Poradnika kulinarnego- warzywa dla zdrowia i urody"pod redakcją S. Treli i zostal troszkę przeze mnie zmodyfikowany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz