poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Kotlety curry z gotowanego kurczaka kasiuli

Składniki

Składniki na ok 10 kotletów:

4 szt podudzia z kurczaka (ok.600 g)
1 duża marchewka
1 biała część pora
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki curry
1 kostka rosołowa

2 cebule
olej

1 surowe jajo
1 bułka
ok 1 szkl bułki tartej













Przygotowanie

Mięso, pokrojoną na większe kawałki marchew i pora wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową, pieprz i curry. Gotujemy ok 30 min. Warzywa i mięso odcedzamy od wywaru. Przestudzamy. Z mięska wyjmujemy kości. W wywarze maczamy bułkę. Posiekane cebule podsmażamy na oleju. Warzywa, przyprawy, mięso i bułkę mielimy. Dodajemy jajo i podsmażone cebule. Formujemy kotlety (ok 10 szt) Obtaczamy w bułce tartej. Układamy na blasze, smarujemy oliwą/ olejem. Pieczemy ok 20 min (180 stopni) aż kotleciki ładnie się zrumienią lub smażymy na patelni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz