poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Torcik capuccino

Składniki




1 jajko,
5 żółtek,
3 serki homogenizowane (po 150g) waniliowe,
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/2 szklanki wody,
250g kostka masła,
2 szklanki pełnotłustego mleka w proszku,
1/2 szklanki cukru,
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
kieliszek aromatycznego alkoholu (może być amaretto lub domowa pestkówka),
3 paczki biszkoptów (mogą tez być herbatniki).

szklanka - 250 ml





Przygotowanie

Zaparzyć kawę rozpuszczalną w szklance wody i ostudzić, dodać alkohol. Jajko, cukier i żółtka ubić na parze do białości i ostudzić. Masło utrzeć na pulchną masę, powoli dodawać jaka (po łyżce). Dodać powoli serki cały czas ucierając. Następnie dodać mleko w proszku a na końcu tężejącą żelatynę. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami namoczonymi w kawie, przekładać kremem (4 warstwy). Ostatnią warstwą powinien być krem. Można polać polewą.

Przepis nie jest mojego autorstwa, otrzymałam go kiedyś od koleżanki, wprowadziłam kilka drobnych modyfikacji.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz