wtorek, 10 kwietnia 2012

Wschód księżyca

Składniki



Ciasto:      kostka margaryny     5jajek     1,5 szklanki cukru     4 łyżki oleju     2szkl mąki     2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem:
    2szkl mleka     2 budynie śmietankowe     25 dag dobrej margaryny np.Kasi




Przygotowanie




Przepis znalazłam gdzieś w internecie, ale już nie pamiętam gdzie. Zrobiłam i wyszło fajnie. 

Margarynę utrzeć z cukrem ,dodawać kolejno żółtka,olej,mąkę z proszkiem a na końcu pianę z białek.Ciasto podzielić na 3 części: -do 1 dodać 2 łyżki kakao,olejek rumowy -do 2 3/4 szklanki maku,olejek migdałowy -do 3 dodać 3 łyżki wiórków kokosowych i olejek śmietankowy. Wyłożyć warstwami1,2,3 na wysmarowaną brytfankę.Piec na złoty kolor ,aż ciasto zacznie odchodzić od blachy.Gdy ostygnie przekroić na pół,nasączyć wodą z cytryną(3/4 szklanki wody i sok z połowy cytryny). Ugotować budyń.Utrzeć margarynę na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu.Połową kremu przełożyć nasączone ciasto ,resztę kremu rozsmarować na cieście ,polać polewą i posypać wiórkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz