sobota, 14 kwietnia 2012

rogaliki drożdżowe

Składniki

50 dag mąki
5 dag margaryny
1 jajko
1 szkl.mleka
10 dag drożdży
2 łyżki cukru
dowolne nadzienie:marmolada,masa makowa,masa toffi(mleko skondensowane słodzone gotowane w puszce przez ok.2 godz.)



Przygotowanie

   Letnie mleko,2 łyżeczki cukru i drożdże rozmieszać,zostawić do wyrośnięcia.Gdy urośnie,dodać do przesianej mąki,wbić jajko,dodać stopiony letni tłuszcz i resztę cukru.Zagnieść ciasto i podzielić na 4 części.Każdą rozwałkować,pokroić na trójkąty,nałożyć nadzienie i uformować rogale.Zostawić do wyrośnięcia.
  Posmarować roztrzepanym jajkiem.Wstawić do nagrzanego piekarnika(200 C)i piec na złoty kolor(ok.15-20min.)
 posypać cukrem pudrem 
SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz