sobota, 14 kwietnia 2012

Makowiec-Japoniec

Składniki

30dag. maku
25dag.margaryny
9 jajek
25dag.cukru
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
9 łyżek bułki tartej
9 łyżek kaszy mannej
60dag. jabłek (zetrzeć na tarce o grubych oczkach)
rodzynki,orzechy (nie koniecznie)



Przygotowanie

Mak spażyć i zmielić 3 razy.
Żółtka utrzeć z cukrem,cukrem waniliowym i margaryną na puszystą mase,dodawać stopniowo mak,proszek do pieczenia,kasze manną,bułke tartą,orzechy,rodzynki oraz starte jabłka.Ubić piane z białek i delikatnie połączyć z masą makową.Wylać na wysmarowaną blachę i piec w piekarniku o temperaturze 170-180 stopni przez ok.40min.
Placek pycha zajadamy sie nim zawsze w czasie świąt.



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz