wtorek, 6 grudnia 2011

Wigilijna ryba po grecku - smażona lub gotowana

Składniki

35 dag filetów z ryby,
25 dag włoszczyzny (bez kapusty),
2 dag mąki,
5 dag oleju,
6 - 7 dag koncentratu pomidorowego,
1 liść laurowy,
2-3 ziarenka ziela angielskiego,
1 łyżeczka papryki sproszkowanej,
do smaku - cukier
do dekoracji - natka pietruszki
do dekoracji - cytryna





Przygotowanie

Sprawioną rybę lub filety podzielić na porcje (przyjmując 2 kawałki na osobę), osolić, obtoczyć w mące i usmażyć na gorącym oleju.

Warzywa korzeniowe wyszorować, oskrobać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Pory oczyścić, bardzo dokładnie umyć i pokroić w poprzek.
Przełożyć je do rondla, dodać pozostały olej (i dokładnie zebrane z patelni resztki tłuszczu, pozostałe po smażeniu ryby), sól, liść laurowy, ziele angielskie, wlać pół szklanki wody i udusić warzywa pod przykryciem.
Następnie dodać koncentrat pomidorowy, pogotować przez chwilę i doprawić do smaku solą, papryką i ewentualnie cukrem.
Usmażoną rybę ułożyć na półmisku, zalać gorącym sosem i ostudzić. Udekorować gałązkami natki pietruszki lub plastrami cytryny.


Osoby, które unikają potraw smażonych, mogą rybę ugotować z dodatkiem cebuli, liścia laurowego i pieprzu (10—15 min.), a całą ilość oleju i wywar z ryby zużyć do duszenia warzyw.
Rybę należy gotować w bardzo małej ilości wywaru, aby cały został zużyty.
Tak przyrządzoną rybę po grecku możemy także podawać na gorąco z ziemniakami, makaronem (rurki) lub ryżem na sypko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz