środa, 28 grudnia 2011

Sałatka meksykańska TORRO

Składniki

Sałatka:
- puszka czerwonej fasolki,
- 3 pomidory,
- 1 duża papryka czerwona,
- 1/2 filetu z kurczaka,
- 1/2 małej cebuli czerwonej,
- mała puszka kukurydzy
- chleb tostowy

Sos czosnkowy:
- jogurt naturalny duży,
- łyżka majonezu,
- 4-5 ząbków czosnku,
- sól, pieprz, papryka mielona



Przygotowanie

Sałatkę można wymieszać, ale ja polecam warstwową.

Do dużej miski wrzucamy:
- fasolkę,
- polewamy sosem (przepis niżej),
- pomidory, papryka pokrojone w kostkę,
- sos,
- cebulka czerwona drobno pokrojona,
- pierś z kurczaka pokrojona w drobne kawałki i upieczona na grillu (mikrofalówka lub piekarnik, gdy nie pora na grilla zewnętrznego),
- kukurydza (ja daję kilka łyżek kukurydzy tylko).

Sałatki nie doprawiamy. Cały smak doda nam sos:
- czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (jak czosnek jest starty, otrzymuje całkiem inny smak, niż taki posiekany),
- dodać go do jogurtu,
- dodać łyżkę majonezu,
- doprawić solą, pieprzem i papryką mielona,
- wymieszać.

Na koniec upiec tosty (grzanki) i posmarować masłem wymieszanym z czosnkiem lub posmarować samym masłem i posolić.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz