piątek, 23 grudnia 2011

Pikantne ogórki - do piwa w sam raz

Składniki



3 kg ogórków

sól (trochę - do odwodnienia)

4 łyżeczki chili

1 główka czosnku

6 łyżek oleju

1 - 1 1/2 szkl. octu 10% lub 6%

1 kg cukru

************

czas: 18 godzin

porcje: dużo

koszt: tanio

kalorie: prawie nic

liczba opinii: 8

Przepis nadesłany przez:
Małgorzata G.




Przygotowanie


Ogórki obrać i pokroić w plastry. Zasypać solą, wymieszać i odstawić na 6 godzin. Następnie odcedzić, dodać chili i rozgnieciony czosnek. Wlać olej, wymieszać. Zagotować ocet, rozpuścić w nim cukier i gorącym zalać ułożone w słoikach ogórki (lub odstawić na 12 godzin. Nie trzeba gotować. Można jeść już na drugi dzień.

Przepis nadesłany przez:
Małgorzata G.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz