piątek, 30 grudnia 2011

Domowe rafaello

Składniki

2-3 paczki krakersów (kilka zostawiamy do posypki)


1 litr mleka


2 budynie waniliowe z cukrem


2 łyżki mąki ziemniaczanej


3/4 szkl. cukru


1 żółtko


25 dag masła


20 dag wiórków kokosowych (w tym 5 dag na posypkę)





Przygotowanie

1) Z mleka, budyniów, maki ziemniaczanej i cukru gotujemy budyń. Odstawiamy do ostygnięcia.

2) Masło ucieramy z żółtkiem i nie przerywając ucierania, dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Na koniec wsypujemy 15 dag wiórków kokosowych i dokładnie mieszamy.

3) Na blasze wykładamy warstwami krakersy i masę (tak aby warstw było jak najwięcej).

4) Pozostałe wiórki kokosowe podsmażamy na patelni, aż się zrumienią. Mieszamy z kilkoma pokruszonymi krakersami i posypujemy gotowe ciasto.

P.S. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, gdy krakersy zmiękną (unikniemy wówczas problemów z krojeniem).

-----SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz