środa, 28 grudnia 2011

NaleŚniki po turecku - nadziewane miĘsem

Składniki

Składniki na 4 porcje:
400 ml mleka
2 jajka
25 dag mąki
5 łyżek oleju
2 łyżeczki oregano
6 pomidorów
3 cebule
3 łyżki octu winnego
5 łyżek oliwy
10 dag czarnych oliwek
20 dag ogórków
1 ząbek czosnku
25 dag twarogu
15 dag jogurtu
4 gałązki natki
60 dag mięsa mielonego
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
30 dag przecieru pomidorowego
przyprawa Gyros ,sól, pieprz



Przygotowanie

Zrób ciasto naleśnikowe z mleka, jajek, mąki, 2 łyżek oleju i oregano. Pomidory i 2 cebule pokrój w plastry, wymieszaj z oliwkami. Ocet dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z oliwą. Odstaw. Ogórki zetrzyj, odciśnij sok. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Utrzyj z twarogiem i jogurtem. Przypraw.
Rozgrzaną patelnię posmaruj olejem, układaj po listku natki i wlewaj porcje ciasta. W ten sposób usmaż 12 naleśników.
Na reszcie oleju usmaż mięso z ostatnią posiekaną cebulą, wymieszaj z koncentratem i przecierem pomidorowym. Przypraw solą, pieprzem i Gyros. Masą posmaruj naleśniki, zroluj. Zapiekaj 10 minut w temp. 150 st. Podawaj z sałatką i sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz