czwartek, 1 grudnia 2011

Placek drożdżowy od cioci Wirenki

Składniki

Ciasto:


0.5 kg mąki (3 pełne szklanki)
5 dkg drożdży
3 jajka
1 szklanka mleka
10 dkg margaryny Kasia
cukier wanilinowy
1 szklanka cukru
szczypta soli
opcjonalnie aromat o dowolnym zapachu


owoce lub dżem


Kruszonka:


10 dkg masła
10 płaskich łyżek mąki
4 łyżki cukru



Przygotowanie

Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
Mąkę przesiać do miski i zrobić dziurkę. Do dziurki wkruszyć drożdże, wlać trochę letniego mleka (ok. 8 łyżek), wsypać łyżeczkę cukru i odstawić do wyrośnięcia. Całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać je do mąki z rozczynem. Wsypać szczyptę soli i dolać resztę letniego mleka. Zarobić ręką ciasto. Dodać letnią roztopioną margarynę Kasię i ewentualnie aromat do ciast. Ciasto dokładnie wyrobić "uderzając" je palcami, aby wtłoczyć w nie powietrze. Wylać ciasto na blachę. Posypać je cieniutko przesianą mąką. Wyłożyć owoce lub dowolny dżem. Przygotować kruszonkę.
Kruszonkę można zrobić w misce od ciasta. Miękkie masło wymieszać rękoma z cukrem i mąką. Powstałą masę rozcierać palcami.
Kruszonkę wysypać na ciasto z owocami lub dżemem.
Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC i piec ok. 50-60 minut.
Po upieczeniu trzeba pozwolić plackowi "odpocząć" w uchylonym piekarniku przez ok. 15 minut.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz