sobota, 24 grudnia 2011

Pieczeń z udźca indyka

Składniki

1 udziec indyka (ok. 1 kg)
3 ząbki czosnku
10 dag margaryny
1/2 szklanki bulionu
sól, pieprz 
60 dag małych marchewek
40 dag mrożonego groszku
1 łyżka posiekanej natki
tymianek, listek laurowy



Przygotowanie

Mięso umyć. Czosnek obrać, pokroić w ćwiartki, naszpikować nim mięso, oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć na rumiano na łyżce margaryny. Naczynie żaroodporne wysmarować łyżką margaryny, włożyć indyka. Piec przez 50 min w temp. 150°C. od czasu do czasu polewając sosem z pieczenia. Marchewki oskrobać, umyć. Marchewkę i groszek usmażyć na pozostałej margarynie, wlać bulion, sos z pieczenia, przyprawić tymiankiem, włożyć listek laurowy, dusić przez 30 min. Pieczeń wyłożyć na półmisek. Dookoła ułożyć usmażoną marchewkę i groszek, posypać natką.
Podawać z sosem curry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz