poniedziałek, 19 grudnia 2011

Ryż Abbas Basza

Składniki

25 dag ryżu 2 szklanki kokosowego mleka 15 dag bakłażana 5 dag masła5 dag masła lub margaryny 5 dag mąki2 szkalnki wywaru z drobiu 2 dag kaparów puszka koreczków anchois 4 jajka przepiórcze ugotowane na twardo sól, pieprz do smaku  



Przygotowanie

Ryż oplukać , zalać mlekiem , posolić  i ugotowac na bardzo małym ogniu Bakłażan umyć , obrać , pokroić w plasterki i podsmażyć Masło rozgrzać , wsypać mąkę , zasmażyc nie rumieniąc ; rozprowadzić  zimnym wywarem drobiowym szybko mieszjąc trzepaczką , zagotować , dodac kapary i koreczki, gotawać ok. 8 min.  na maly ogniu, doprawić Ryż podzielić na porcje , obłożyc bakłażanami , polać sosem , posypac posiekanymi jajkami i zaraz podawć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz