piątek, 9 grudnia 2011

Roladki z papryką i oliwkami

Składniki


Na dwie osoby:

2 udka z kurczaka
1 czerwona papryka
po 1 garści oliwek czarnych i zielonych
4 suszone pomidory w oliwie
sól, pieprz
150 ml wina białego wytrawnego






Porcja dla jednej osoby zawiera około - 
- 345 kcal
białko - 29 g,
tłuszcz - 17 g,
węglowodany - 9 g
WW - 1



Przygotowanie

Mięso z udek kurczak (bez skóry) oddzielić od kości i podzielić na dwie części. Lekko rozbić tłuczkiem (tak by go nie uszkodzić), oprószyć solą i pieprzem.

Paprykę opalać nad palnikiem gazowym aż skórka sczernieje, następnie zamknąć szczelnie w woreczku foliowym na 10-15 minut. Po tym czasie zeskrobać zwęgloną skórkę z papryki, wyciąć gniazdo nasienne i podzielić ją na 4 paski.
Oliwki pokroić drobno.

Na kotleciki z kurczaka układać kawałki papryki na niej porcję oliwek i pomidorka z zalewy. Zrolować je ciasno i spiąć wykałaczkami.

Rozgrzać patelnię i obsmażyć bez tłuszczu roladki ze wszystkich stron. Dolać wino i dusić pod przykryciem około 30 minut następnie zdjąć pokrywkę i zredukować sos do kilku łyżek.
Podawać polane sosem z sałatką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz