wtorek, 27 grudnia 2011

Karp w sosie cytrusowym

Składniki

* karp
* litr wywaru warzywnego
* 3 goździki
* kawałek kory cynamonu lub łyżeczka mielonego
* 2 łyżki soku cytrynowego


SOS:

* spora cytryna
* pomarańcza
* 3 łyżki gęstej śmietany
* łyżka miodu



Nadaje się dla dzieci od 18.miesiąca



Przygotowanie

PRZYGOTOWANIE:

Oczyszczonego karpia pokrój w dzwonka, posól, skrop sokiem cytrynowym i odstaw na pół godziny. Przełóż rybę do garnka, zalej bulionem, po czym dodaj goździki i cynamon. Gotuj na małym ogniu 20 minut.

SOS: Wyciśnij sok z cytryny i pomarańczy, wymieszaj ze śmietaną oraz miodem, schłodź w lodówce. Rybę podawaj z sosem po półgodzinie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz