wtorek, 6 grudnia 2011

pasztet z wątroby

Składniki

1 kg watroby wieprzowej
300 g boczku surowego
300 g boczku wedzonego
300 g miesa (ja mialam boczki z krolika, ale moze to byc kawalek wieprzowiny)

2 liscie laurowe
5 kulek ziela angielskiego
kostka rosolowa
5 kulek czarnego pieprzu

2 lyzeczki czosnku granulowanego
2 lyzeczki ostarej papryki
1 lyzeczka pieprzu
2 lyzeczki soli
3-4 lyzki majeranku
4 lyzki cebulki smazonej
1 duze jajko

ok. 300-500 ml wywaru z gotowania miesa i podrobow
1 duza namoczona i odcisnieta bulka



Przygotowanie

Mieso i podroby zalac woda (powinna tylko przykrywac wsad), dodac przyprawy (od lisci do pieprzu) i gotowac ok. godziny.

Odcedzic, zmielic razem z cebulka smazona i bulka, dodac przyprawy i jajko. Wlac wywaru tyle, aby z masy powstala gesta "papka".

Rozlozyc do blaszek lub nalozyc do sloikow. (u mnie 1 keksowka i 2 sloiki 0,4l).

Pasztet w blaszce posmarowac mlekiem. Piec ok. 45 min. w temp. 180 stopni.

Pasztet w sloikach gotowac ok. 30 min. od momentu zagotowania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz