środa, 14 grudnia 2011

Gniazdka makaronowe

Składniki

Dla 4 osób:


● 30 dag makaronu wstążki gniazdka
● sól
● cebula
● 2 ząbki czosnku
● olej
● 15 dag wędzonego boczku
● czerwona papryka
● brokuł
● 1/2 puszki groszku
● 1/2 szklanki śmietany 12%
● pieprz
● zioła prowansalskie
● 5 dag startego żółtego sera
● świeży tymianek





Przygotowanie

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić. Cebulę i czosnek obrać i posiekać, zeszklić na oleju. Dodać pokrojony w kostkę boczek, usmażyć. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić, pociąć w paski, podsmażyć razem z cebulą i boczkiem. Brokuły umyć, podzielić na różyczki, zblanszować w osolonym wrzątku. Groszek odcedzić i razem z brokułami dodać do patelni, wlać śmietanę, wymieszać, przyprawić. W natłuszczonym żaroodpornym naczyniu ułożyć gniazdka makaronu, w środek każdego nałożyć farsz, posypać startym serem i tymiankiem. Zapiekać 15 min w temp. 180°C.  Można zrobić gniazdka bezmięsne i zapiec je z podduszonymi warzywami i np. pokrojoną w kostkę mozzarellą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz