poniedziałek, 28 listopada 2011

Zapiekanka poimprezowa (z resztkami dipów, itp.)

Składniki

- makaron spaghetti (2/3 paczki)
- szpinak (1 opakowanie - ja użyłam mrożonego liściastego)
- 2 średnie pomidory
- 2 parówki z dodatkiem papryki (tzw. "Jedynki")
- 3-4 gotowane ziemniaki
- dip tzaztziki (na bazie przyprawy Prymat  iśmietany 18%)
- dip ostry pomidorowo-paprykowy (może być wymieszany z koncentratem pomidorowym dla złagodzenia)
- łyżka masła
- oliwa z oliwek
- przyprawa do ziemniaków
- łagodny ketchup pomidorowy
- 1 kostka rosołowa Winiary
- sól i pieprz


porcja dla 4 osób



Przygotowanie

1) Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie, gdy jest al dente odcedzamy.
2) Równolegle rozmrażamy na patelni szpinak, do rozmrożonego należy wmieszać sos tzatziki (uważać, by się nie zwarzył), dodać nieco pieprzu i wkruszyć kostkę rosołową, dobrze wszystko wymieszać i zdjąć z gazu.
3) Równolegle podsmażyć na oliwie drobno posiekane gotowane ziemniaki aż zaczną się rumienić. Po zdjęciu z gazu wmiaszać przyprawę do ziemniaków.
4) Następnie na oliwie podsmażyc pokrojone w plasterki parówki.
5) Rozgrzać piekarnik do 180'C (z termoobiegiem; bez termoobiegu do 200'C)
6) Pomidory pokroić w plasterki.
7) Szklane naczynie żaroodporne wysmarować masłem i układać kolejno warstwami:
- makaron spaghetti (1/3 tego co ugotowane)
- mieszankę szpinakową
- dwie warstwy surowych pomidorów w plasterkach doprawionych solą i pieprzem
- pozostały makaron (2/3 ugotowanego)
- dip ostry paprykowo-pomidorowy (1/2-2/3 miseczki)
- parówki
- ziemniaki
8) Piec ok. 20 min. (aż ziemniaki zaczną się rumienić).

Podawać z łagodnym ketchupem.

SMACZNEGO! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz