piątek, 18 listopada 2011

Surimi w cieście z pieczarkami

Składniki

2 paczki surimi (nadają się dostępne w supermarketach paluszki z dorsza z aromatem krabowym - koszt 1 paczki +/- 3zł)
0.5 kg pieczarek
1 spora cebula
1 sos pieczarkowy Knorr
2 jajka
mąka
olej



Przygotowanie

1). paluszki krabowe rozmróź i obierz z foliowych opakowań (niektóre bardzo mocno przylegają do paluszków i są prawie niewidoczne, toteż zdażyło mi się kiedyś opanierować w pośpiechu zafoliowane :) )
2). pieczarki obierz, pokrój w plasterki i pudduś do miękości na patelni (ja wrzucam na największą patelnię z odrobiną lekko podgrzanego oleju, podlewam filiżanką wody i przykrywam pokrywką aż zmniejszą objętość, dopiero gdy są miękkie odparowuję nadmiar wody)
3). w rondelku zeszklij na maśle pokrojoną w kostkę cebulkę, którą później dodaj do pieczarek
dopraw do smaku solą, pieprzem, ew. wegetą
4). nieprzyprawiając obtocz paluszki w mące - jajku i ponownie w mące
5). smaż w dość głębokim oleju (ja smażę na patelni) po 4min. z każdej strony
6). wg przepisu na opakowaniu przygotuj sos pieczarkowy
kiedy będzie gotowy dodaj do niego pieczarki z cebulką (będzie dość treściwy i gęsty z tą ilością pieczarek, ale o to właśnie chodzi)
7). paluszki zdejmij z oleju i odsącz nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku

podawaj polane sosem z pieczarkami
idealne jako przystawka lub jako składnik głownego dania

SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz